INCINTA DUNAVĂŢ 1 - REGINA ŞTIUCILOR!

Incinta de pescuit a Pensiunii este INCINTA DUNAVĂŢ 1, cu o suprafaţă totală de 1.505 ha şi bălţi destinate  în principal pescuitului sportiv de răpitor - știucă, dar şi de crap, somn, biban, caras sau roşioară. Incinta cuprinde bazinele: Cormoran, Albatros, Pelican, Lebăda, Lişiţa, Ţigănuş şi Gemenii. Pentru a pescui în incintă, Pensiunea oferă servicii de închiriere bărci (la rame sau cu motor). Având în vedere apropierea de Murighiol sau Dunavăţ, pescarii pot pescui şi cu bărcile proprii. Totodată, se poate pescui de pe malurile sau digurile Canalului Dunavăț.

Ofertele pentru pescari sunt de tip pensiune şi pensiune completă, incluzând cazare, mic dejun, taxă închiriat barcă pentru pescuit, taxă pescuit sportiv în Incinta Dunavăţ 1 şi mese

Răpitorul numarul unu din Delta Dunării, ştiuca îşi pândeşte nemişcată prada care se apropie, pentru ca în momentul oportun să atace fulgerător. Corpul fusiform este perfect adaptat pentru un demaraj fulgerător, care se dovedşste de prea multe ori mortal. Ştiuca are o dezvoltare rapidă, atingând în numai trei săptamâni 15 mm, iar maturitatea sexuala la vârsta de 3 ani, când are aproximativ 700-800 de grame, şi poate ajunge la exemplare de peste 20 de kg (cea mai mare ştiucă prinsă în Delta Dunării avea 16 kg). Perioada de reproducere a ştiucii are loc după topirea gheţurilor, adică în februarie-martie. Temperatura optimă de hrănire pentru ştiucă este de 17-18°C. Dimensiunea minimă a ştiucii care poate fi reţinută este de 40 de cm.

Momelile folosite la pescuitul sportiv: În Delta Dunării cea mai eficientă momeală şi cea mai des folosită este linguriţa oscilantă. Rezultate bune se obţin cu woblere şi linguriţele rotative. O momeală recomandată în momentele de apatie ale ştiucii, atunci când nu muşcă la lingură este peştele viu.

Perioada de pescuit: În afara perioadei de prohibiţie, care începe pe 1 februarie şi ţine aproximativ 2 luni, ştiuca se pescuieşte tot timpul anului. Există însă perioade când este mai greu de găsit: de exemplu primăvara, când sunt atinse cotele de inundatie şi peştii pătrund pe suprafeţele mlăştinoase, ştiuca urmărindu-i în aceste locuri. În lunile de vară, din cauza vegetaţiei şi a bogăţiei puietului, ştiuca nu prea este atrasă de linguriţe: se prind în special mârliţe. În schimb toamna, când puietul se retrage la iernat şi brădişul a căzut pe fundul apei, se prind exemplarele mari. Perioada optimă pentru pescuitul ştiucii este luna octombrie.

ŞTIUCA (Esox lucius)
Preferă apele liniştite, limpezi cu fundul curat, în care abundă peşti mici. Locurile preferate de ea sunt acelea din care poate porni o ambuscadă, ele fiind în general în apropierea unui perete de stuf sau pâlc de papură, printre nuferi sau vegetaţii plutitoare, lângă o masă de ierburi submerse, rădacini de copaci etc. Se hraneşte cu orice vietate acvatică ce îi intră în gură de la insecte la peşti şi chiar proprii pui.

Prezintă un corp alungit, uşor turtit lateral, capul lungueţ ca un cioc de raţă, gura largă, dinţi puternici şi acuţiţi. Culoarea spatelui variază de la gri-verzui la galben, la negru sau cafeniu. Flancurile sunt marmorate cu pete maronii, oliv sau negricioase. Burta este gălbuie sau albicioasă.
Caracteristici principale: 
Lungime: 40 - 50 cm (excepţional 1,5 - 1,8m)
Greutate: 1 - 1,8 kg (excepţional 20 - 22 kg). 
Durata de viaţă: 15 - 20 de ani

 

Cum pescuim ŞTIUCA?

Ştiuca - Daca te întreabă cineva sinonimul cuvântului ştiucă ar trebui să răspunzi, Delta, e normal până la urmă toate structurile de relief ale Deltei te duc cu gândul numai la ea, acolo este paradisul, locul unde se implinesc vise pline de metale strălucitoare şi guri imense pline de dinţi pe măsura dinozaurilor. DA, avem in faţă un dinozaur, un animal care a reuşit să supravieţuiască atâta amar de vreme, aşa că măcar pentru atâta lucru să îi arătăm respectul pe care îl merită.

Este bine ştiut că dacă te duci “la ştiucă” îţi trebuie aşa: una bucată barcă + om care să cunoască desişurile canalelor şi japselor foarte înşelatoare şi pline de surprize, după asta una bucată trusă plină cu tot felu de fierătanii care mai de care mai atrăgatoare. 

Alegerea lingurii poate fi cea mai dificila etapă, aşa că vă dau un sfat simplu, nu vă luaţi după nimeni mergeţi întotdeauna pe mâna dumneavostră, încredeţi-vă în instinctul vostru de pescar. Şi în al doielea rând, alegeţi-o pe aceea cu care aţi avut cele mai multe capturi, aceea este cea mai bună pentru dumneavoastră. 

CAPTURI DE ŞTIUCĂ ÎN INCINTA DUNAVĂŢ 1

 CORINA ONIŞOR, CAPTURĂ IUNIE 2015

CORINA ONIŞOR, CAPTURĂ IUNIE 2015